Lataa tästä tietopaketti Myrkytön kevät 2022
YMPÄRISTÖTIETOA
Toisinaan kuulee, että myrkkymaalaamisen ympäristövaikutuksia vähätellään. Vaikuttavat aineet eli biosidit ovat näissä todellisuudessa erittäin ongelmallisia ympäristömyrkkyjä, joiden vaikutuksia on tutkittu eri yhteyksissä. Esimerkkinä yleisemmin käytetty myrkky eli kupari. Kupari vaikuttaa voimakkaasti vedenalaiseen luontoon mm. pieneliöihin, kasvustoon kuten rakkolevään, simpukkaeläimiin ja kalakantoihin.
Huviveneiden myrkkyvärien päästöt eivät suinkaan ole pieniä. Suomessa huviveneiden myrkkymaaleista vapautuu vesitöihin enemmän kuparia, kun neljän kuparipäästöiltään suurimman teollisuusalan kuparipäästöt yhteensä.
Säädökset ovat kuitenkin muuttumassa lähitulevaisuudessa. Tämä vaikuttaa varmasti myrkkyvärien asteittaiseen poistumiseen markkinoilta. Myrkkyvärien pesu maissa tullaan kieltämään kokonaan, ellei käytössä ole erillistä pesualustaa, joka saostaa ja suodattaa pesuvedet. Lisäksi kuparipitoisuuksia tullaan laskemaan merkittävästi, mikä vaikuttaa myrkkyvärien tehoon.
Itämerialueella sallittujen myrkkyvärien teho on kyseenalainen. Tulevat biocididirektiivit heikentävät tehoja myös tulevaisuudessa, kunnes ne todennäköisesti kielletään vuoteen 2030 mennessä EU:n suosituksen pohjalta (Change Bonus projekti 2017).
Myrkkyvärit on suunniteltu liukenemaan ja näin vapauttamaan myrkkyjä. Lisäksi ne perustuvat eroosioon, jonka tarkoitus on kauden aikana kuluttaa värin pintakerrosta ja näin puhdistaa sitä ajon aikana. On siis selvä, että myös veneen pohjan pesu saa myrkkyjä ja mikromuovista koostuvia värin aineksia irtoamaan pinnasta.
Kaikki tunnetut maalit ja myös muut aineet, kuten pehmeät geeli- ja vahapinnat, koostuvat suurelta osin mikromuoveista. Koska nämä kuluvat helposti, on tärkeää että valitset kovan ja kestävän pinnan veneesi pohjaan.
Käytännössä yhä suurempi osa myrkkymaaleja käyttävistä veneilijöistä myös pesevät veneen pohjaa kauden aikana, jotta pohja pysyisi suorituskykyisenä.
Tästä syystä veneen pohjaan kannattaa valita kova ja myrkytön pinnoite, joka on turvallinen pestä ja kestää pesutoimenpiteet.
Katso video miten paljon myrkkymaalista irtoaa harjatessa väriainesta tästä. https://youtu.be/paeOA955Z8E
Aiheesta lisää:
Pidä Saaristo Siistinä ry
https://pidasaaristosiistina.fi/mika-vesistojamme-uhkaa/kemikalisoituminen/
TUKES
https://tukes.fi/documents/5470659/11781251/Eroon+n%C3%A4kist%C3%A4+ilman+myrkkymaalia/
Itämerihaaste Webinaari 6/2020 jossa erityisesti 13 min kohdalla alkava TUKES / Oskari Hannisen esitelmä avaa aihetta.